Medlemstreff

Veloverstått første medlemstreff for NetSam

Per Sundnes holder innlegg.
Per Sundnes holder innlegg.

 

NetSam- nettverk for samiskopplæring arrangerte i samarbeid med Senter for samisk i opplæringa kurs og seminar den 4.- 5. desember 2014 på Diehtosiida, Kautokeino.

På retorikk kurset var det 48 deltakere og seminaret hadde 45 deltakere. Begge dagene ble også streamet og sendt over nettet.

Vi håper alle hadde to nyttige dager med påfyll, erfaringsutveksling og nettverksbygging. I januar begynner vi å planlegge neste års treff, har du tanker og ideer på aktuelle temaer for kurs og seminar, så vil vi gjerne høre om dette.

Send disse til : lohkanguovddas@samiskhs.no

 

Ande Somby
Ande Somby

Kurs i retorikk på youtube

Det var første gang Ande Somby holdt kurs i retorikk for samer, så medlemmene i NetSam og andre som deltok var med på en historisk hendelse.
Grunnen til at retorikk var valgt som tema i år er at i de reviderte lærerplanene samisk som førstespråk er retorikk et nytt tema. Retorikk er et av kompetansemålene etter 10. trinn og etter Vg2 og Vg3- studieforberedende utdanningsprogram.

Fikk du ikke med deg kurset, så kan du se den på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=iTGBUPnQ1fU

Ánde Somby hadde laget spill spesielt for dette kurset. Det er et spill som kan brukes til å vurdere alle aspekter ved en sak, spesielt ved Inventio- fasen. For å lære mer om inventio- se youtube filmen,

I gruppearbeidet fikk kursdeltakerne spørsmål som skulle besvares, og til dette skulle spillet brukes. Se spørsmålet her, her finnes forøvrig alle gruppeoppgavene i kurset: Retorikkens innhold og gruppearbeid- Av Ande Somby

Spillet fungerer slik at en gruppe har en oppgave, og må derfor vurdere hva dyrene hadde sagt til dette spørsmålet. Gruppen bruker terningen, og hvis en får f.eks. brun bjørn som er faktaorientert i dyreverden, skal denne deltakeren finne fakta og informasjon til spørsmålet. Slik forsetter spillet, hvert dyr har sine områder som de skal fokusere på. Se forøvrig mer forklaring på spillet i youtube videon Spillet som er laget av Ande Somby til dette kurset kan lastes her  : Spill laget av Ande Somby

Terning til spillet av Ande Somby
Terning som kan brukes til spillet laget av Ande Somby. Slike terninger fåes kjøpt i ulike leketøysforetninger.

 

 

Seminaret på youtube

NetSam 110

I seminaret deltok 45 deltakere, og dette var første gang NetSam arrangerte seminar for medlemmene.  Vi har mange utfordringer i samiskopplæring,
til dette seminaret var det valgt to temaer: .

Føste tema var rammer og organisering av samiskopplæringa
Flere opplever at organinseringen av samiskundervisning er en utfordring. Dette er noe som påvirker de samiske elevene når skolene ikke har rammene på plass, f.eks. mangler samiske lærere, undervisningen er ikke planlagt  i den øvrige virksomheten etc. I den forbindelse har vi invitert de som har ansvar for samiskopplæring i ulike grad: Sametinget, Utdanningsdirektoratet, fylkesmenn, fylkeskommuner, høgskoler og universiteter.
Målet med dette var å få til mer samarbeid for å fremme samiskopplæring. Vi syns semianaret var en  begynnelse i alle fall, selv om det ikke kom noe konkret ut av denne delen.

Andre tema var hvordan øke status til samiskfaget
Statistikk viser at elevantallet i samiskfaget synker, spesielt når elevene kommer til mellomtrinnet og oppover.
For lærere er det en stor oppgave å motivere elevene til å velge samisk og ville lære samisk. Både i byene og i kjerneområdene for samiskspråk opplever lærere f.eks. at samiske elever velger ofte norsk når de skriver og leser, hvis de får valgmuligheten til det.
Vi hadde invitert Per Sundnes til å holde et inspirasjonsforedrag om hvordan kan vi snu denne utviklingen, han vil med sine egne eksempler komme med ideer til dette.
Han er best kjent i forbindelse med Melodi Grand Prix, men han har tidligere undervist og jobbet mye med ungdomskultur og trender blant ungdom. Han brukte MGP som et eksempel på at alt er mulig.

Programmet for seminaret var: Seminarprogram 5.12.14

Fikk du ikke med deg seminaret, så kan den ses på nettet: https://www.youtube.com/watch?v=5AjVWSToktk


 

 

På seminaret var det å treffes med andre samiske lærere, skoleledere/eiere og andre som jobber med samiskopplæring vel så viktig som faglig påfyll.
Håper alle har hatt en fin første medlemstreff og at dere tar kontakt hvis dere har ideer til neste års treff.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s